You need to enable JavaScript to use the communication tool powered by OpenWidget

SEO оптимизация на уеб съдържанието: Наръчник за начинаещи

от | фев. 8, 2019 | WordPress

SEO оптимизация

Освен привлекателна визия и качествена поддръжка, за да генерират повече трафик сайтовете имат нужда и от SEO оптимизация на съдържанието. Какво ще рече това? Оптимизацията на съдържанието ще помогне на сайта ви да се класира по-напред в търсачки като Google. И като казвам “съдържание,” нямам предвид само текстовата част. То обхваща всички изображения, страници, видеа, текстове и връзки, намиращи се в сайта.

В тази статия съм ви подготвил базисен наръчник, който ще ви помогне да преминете през първите стъпки на SEO оптимизацията. Ако темата ви хареса и искате повече информация, пишете долу в коментарите и при достатъчен брой желаещи ще направя влог в моя YouTube канал.

SEO оптимизация на различните видове съдържание в уебсайта ви

Преди да премина към съществената част, искам да подчертая, че има няколко вида съдържание и в тази статия ще засегна 3те главни типа, които съществуват във всеки сайт: изображения, текст и уеб страници. С тези, които прочетат статията до край ще споделя и още един бонус съвет, имащ голяма стойност в процеса на SEO оптимизиране!

Изображения

Първата и най-голяма грешка, присъща за повечето начинаещи, е че качват “тежки” изображения на сайта си. Ако картинката ви е повече от 120кб, препоръчвам ви въобще да не я използвате. На пръв поглед, изображенията не изглеждат толкова сериозен фактор, но това не е съвсем вярно. Употребата на “тежки” картинки може да доведе до забавено зареждане на уеб страниците и забиване. От личен опит знаете колко бързо този проблем гони посетителите от сайта. 

Разбира се, първоначално всяко изображение с хубаво качество има голям размер. За да промените това, ви препоръчвам да използвате инструмент за конвертиране. В Интернет ще намерите много различни видове. Има подходящи, както за любителите на десктоп апликации, така и за предпочитащите на онлайн версии. Златната среда за размери на конвертирани изображения е между 50кб. и 100кб. Така снимката ще запази голяма част от качеството си, но и няма да товари сайта.

За най-добри SEO резултати ви препоръчвам да използвате авторски изображения. Уникалността на всеки вид съдържание се награждава скъпо от Интернет търсачките. За тези от вас, които не могат да си позволят фотограф или дизайнер – компромисният вариант са сайтове като pexels.com и unsplash.com. В тях ще намерите голям подбор от изображения на много теми и без авторски права.

Текстово съдържание

Темата за SEO оптимизация на текстово съдържание съм я засягал и в друга моя статия, но тук ще обърна повече внимание. Първият и най-важен фактор е текста да бъде уникален. Пояснявам какво означава терминът “уникалност на текста” за тези, които не знаят. Това е текст, чиито автор сте вие или наета от вас копирайтинг агенция. Той не е копиран от друг източник в Интернет и е представен със собствените думи на автора. Има много безплатни инструменти за проверка на уникалност в Интернет. Най-популярни са advego.com за български и руски език, и smallseotools.com за английски език.

Друг важен аспект от оптимизацията на текстово съдържание е подборът на ключови думи. Препоръчвам ви да подберете 10 -15 ключови думи с висок месечен процент на търсене, намиращи се в сферата на дейност във вашия уебсайт. Отново, има множество онлайн инструменти, изчисляващи процента на търсене за всяка въведена дума. Имайте предвид, че за ключовите думи с много висок трафик (над 100 000 търсения за месец) се борят много сайтове и ще е по-трудно да се класирате за тях. За наскоро стартирали сайтове препоръчвам средни по популярност ключови думи, класрането за които ще бъде по-лесно.

Искам да наблегна и на достоверността и форматирането на текста. Освен, че е важно съдържанието да отговаря на всичките критерии на уеб търсачките – помнете, че той все пак ще бъде четен от хора. Форматирайте текстовете си така, че да бъдат приятни за четене и не лъжете читателите си с недостоверна информация. Доверието на читателите и добрата визия на текстовото съдържание също са от значение за повишаването на трафика.

Мета заглавия и описания

Мета заглавията и мета описанията (meta title, meta description) съдържат съществена информация за интернет търсачките и по тази причина е важно те да бъдат попълнени правилно. Мета заглавието помага на търсачки като Google да разберат за какво се отнася всяка от страниците във вашия уеб сайт. Този тип информация се появава като име на таба в горната част на страницата. Мета заглавието е кратък текст, който съдържа информация относно с какво е свързано съдържанието в страницата. В него е добре да включите и някои от подбраните ключови думи. По този начин определена страница в сайта ви също може да се появи в резултатите при търсене в Интернет.

Мета описанието не се вижда във front end-а на уеб сайта. То се използва само, за да предостави на търсачките допълнителна информация за съдържанието в страницата. Използвайки данните от мета заглавието и описанието, търсачките могат да групират сайта ви в базата си данни и процентът той да се класира по-добре за ключовите думи, се повишава. В примера по-долу ще ви погажа как се визуализират мета текстовете в Google.

Бонус метод – Линк билдинг

С тези, които прочетоха статията до край искам да споделя още един базов метод за SEO оптимизация на уеб съдържание – линк билдинг. Това е процес, чрез който се изграждат външни връзки, водещи към сайта ви. Казано с прости думи – линк билдингът се изразява в това, линкове към вашия сайт да фигурират в други сайтове и социални мрежи. До тук изглежда лесно, но не искам да ви оставям с погрешно впечатление. Процесът действа като мрежа, свързваща ви с други сайтове, и затова трябва внимателно да подберете „с кого“ искате да присъствате „под един знаменател.“

Препоръчвам да се свързвате само с авторитетни сайтове, намиращи се в сходна с вашата сфера. Защо авторитетни? Защото както в реалния живот, така и в кибер пространството “с какъвто се обвържеш – такъв ставаш.” Ако изграждате връзки с ниско авторитетни сайтове, Google ще ви сложи в една група с тях, а съм сигурен, че не искате това. За да разберете повече за сайта, с който искате да се свържете просто го прегледайте добре. Проверете дали информацията в него е достоверна, какъв е месечният му трафик, поддържан ли е качествено и т.н. Само 1 линк от високо авторитетен сайт може да ви свърши по-добра работа от 100 връзки в сайтове с ниско качество.

Линк билдингът се прилага чрез публикуването на статии, прессъобщения (press release) или банери в други сайтове, както и с присъствие в социалните мрежи.

Надявам се, че съм дал полезна информация на всички начинаещи, и че съм им помогнал да направят първите си стъпки в процеса на SEO оптимизиране. Напишете в коментарите дали статията ви е помогнала, какви резултати сте постигнали и имате ли нужда от повече информация по-темата. Както споменах в началото на статията, ако има голям брой желаещи да научат повече за процеса, ще направя подробно видео в моя YouTube канал. Мнението и резултатите на читателите ми са важни за мен и ще се радвам да ги споделите в коментарите!

By Георги Димитров

Вижте тези подобни публикации

WordPress 5.0 – Подобрението, което стана сензация

WordPress 5.0 – Подобрението, което стана сензация

През лятото на 2018 година беше отбелязана петнадесетата годишнина от първото публично обявление на WordPress (WordPress 0.7). От създаването си до днес WordPress премина от обикновено средство за опериране с блогове в един от най-успешните инструменти за създаване на...

повече информация
Какво е WordPress

Какво е WordPress

WordPressКакво е WordPressГеорги Димитров, Хамбург ГерманияWordPress е най-популярният в света инструмент за създаване на уеб сайтове. WordPress е в състояние да създаде всякакъв стил сайт – от обикновен блог до пълнофункционален бизнес уебсайт. Можете дори да...

повече информация
Искате да си направите WordPress уебсайт. Ето какво трябва да знаете.

Искате да си направите WordPress уебсайт. Ето какво трябва да знаете.

Чрез вълшебството наречено „интернет“ всички ние можем да споделяме всякаква информация с всекиго по целия свят. Магията на интернет ни дава огромни предимства, като това – да почерпим опит за нещо, което някой друг вече е направил и станал достатъчно добър, за да го...

повече информация

0 Comments