You need to enable JavaScript to use the communication tool powered by OpenWidget

WordPress 5.0 – Подобрението, което стана сензация

от | ян. 8, 2019 | WordPress

През лятото на 2018 година беше отбелязана петнадесетата годишнина от първото публично обявление на WordPress (WordPress 0.7). От създаването си до днес WordPress премина от обикновено средство за опериране с блогове в един от най-успешните инструменти за създаване на уебсайтове. Може би ще ме попитате – ефективен ли е WordPress за блогове? Аз ще отговоря – да. Уебсайтове? Да. Големи уебсайтове? Да, „New York Times“ достатъчно голям ли изглежда? Мога ли да си изградя онлайн магазин, използвайки WordPress? Със сигурност, много хора го правят дори и аз имам такъв. Има ли нещо, което WordPress не може? Не може да се движи със скоростта на светлината, но екипът зад платформата работи върху това.

Поглеждайки по-сериозно, бих описал WordPress като сигурна, лесна за използване, безплатна система за управление на съдържанието (Content Management System). Това означава, че платформата позволява на потребителите да публикуват текстове и снимки в Интернет, правейки подходящото за тях оформление. Като софтуер с отворен код, WordPress може да бъде свален и използван от всеки.

Винаги се чувствам ентусиазиран да разгледам новите възможности на всяка следваща версия, която WordPress анонсира. Наскоро излязлата версия WordPress 5.0 напълно променя представата за създаване на съдържание. Тя навлиза с нов едитор, закодиран с името „Gutenberg“, чиято концепция е на принципа на блоково надграждане.

В тази статия бих искал да разгледам причините, които превръщат WordPress 5.0 в уникална нова платформа, както и да представя очакванията от подобрението.

wordpress 5

Какво да очакваме от WordPress 5.0

WordPress 5.0 се появява на хоризонта с някои значителни промени. Една от тях е гореспоменатата концепция, базирана на принципа на блоково надграждане. Също така актуализация наблюдаваме и в начина, по който платформата оперира с новите версии.  Екипът, стоящ зад платформата смята да остави зад гърба си модела на обновяване по график, което ще премахне натиска, създаван от изискването за краен срок. Бъдещите промени ще бъдат по-дългосрочно планирани и с по-значително съдържание.

В допълнение, ще изброя още няколко важни промени, които WordPress 5.0 донася. Фокусът на платформата е насочен към по-иновационен опит за изграждане на сайт. WordPress вече е лидер в пазарния дял. Подобрявайки функционалността за изграждане на сайтове на WordPress, екипът има за цел да задържи този пазарен дял посредством увеличаването потребителите, използващи платформата.

Наблюдавам и обновленията по WordPress Rest API, което съдейства на използващите инструмента да създават по-богати на функции продукти, като улесняват изпращането и изтеглянето на данни от техния уебсайт. По мое мнение, благодарение на тази актуализация потребителите ще могат по-лесно да създават приложения, използвайки платформата като рамка.

Добавям също и факта, че изграждането на персонализирани теми става по-лесно. Преди беше необходим поне един базов фон за разработване, за да бъде формирана тема на WordPress. С Гутенберг създаването на тема ще бъде много по-достъпно благодарение на блоковете.

Новата версия има разнообразие от фантастични инструменти, които до някъде обезсмислят голяма част от страничните приставки. Това ще се случи, защото първоначално Гутенберг няма да им съответства, но е възможно да разубеди потребителите да ги използват в дългосрочен план.

Предимства и недостатъци

wordpress 5
Предимства

С въвеждането на подвижни блокове, WordPress 5.0 ще организира по-гъвкава система за управление на съдържанието, която ще допринесе за проектиране на уникални оформления на страници. Използваните до момента плъгини (приставки) за визуално оформление, по мое мнение са непрактични, защото съдържат прекалено много опции.

Гутенберг предоставя на своите потребители възможността за по-добра визуална представа върху крайния вид на уеб страницата. С него вече няма да бъде необходимо непрекъснатото използване на опциите за запазване и разглеждане.

Недостатъци

WordPress 5.0 е основна актуализация на WordPress и вероятно една от най-значимите промени в интерфейса за редактиране. Това неминуемо ще доведе до необходимост от време за запознаване с версията. Също така, мисля че е напълно възможно някои приставки и теми да не са първоначално съвместими с Гутенберг. Всичко това ще бъде оценено от нас, когато отмине известно време от излизането на WordPress 5.0.

Наскоро анонсирана, WordPress 5.0 версията на добре познатата платформа WordPress, пристигна с значителни промени в едитора. Новият блок едитор е закодиран с наименованието “Gutenberg” и всъщност е проект, стартирал преди няколко години, чиято основна цел е да допринесе за създаването на напълно ново виждане в редактирането. Това ще даде възможност на всеки да изгражда страници с интересен фон. Актуализираният инструмент носи концепция на принципа на блоково надграждане и е първата стъпка към различно и ново потребление в WordPress. Лично аз съм възхитен да създавам съдържания, използвайки новите опции, които платформата предоставя, но със сигурност се нуждаех и от известно време, докато се запозная с тях.

Използвахте ли вече новата версия и какво е мнението ви за нея? Споделете с мен в коментарите.

By Георги Димитров

Вижте тези подобни публикации

SEO оптимизация на уеб съдържанието: Наръчник за начинаещи

SEO оптимизация на уеб съдържанието: Наръчник за начинаещи

Освен привлекателна визия и качествена поддръжка, за да генерират повече трафик сайтовете имат нужда и от SEO оптимизация на съдържанието. Какво ще рече това? Оптимизацията на съдържанието ще помогне на сайта ви да се класира по-напред в търсачки като Google. И като...

повече информация
Какво е WordPress

Какво е WordPress

WordPressКакво е WordPressГеорги Димитров, Хамбург ГерманияWordPress е най-популярният в света инструмент за създаване на уеб сайтове. WordPress е в състояние да създаде всякакъв стил сайт – от обикновен блог до пълнофункционален бизнес уебсайт. Можете дори да...

повече информация
Искате да си направите WordPress уебсайт. Ето какво трябва да знаете.

Искате да си направите WordPress уебсайт. Ето какво трябва да знаете.

Чрез вълшебството наречено „интернет“ всички ние можем да споделяме всякаква информация с всекиго по целия свят. Магията на интернет ни дава огромни предимства, като това – да почерпим опит за нещо, което някой друг вече е направил и станал достатъчно добър, за да го...

повече информация

0 Comments